XXII Targi Książki Historycznej

XXII TARGI KSIĄŻKI HISTORYCZNEJ
28.11.2013 − 01.12.2013

Arkady Kubickiego, Zamek Królewski w Warszawie

Miło nam poinformować, że w dniach 28 listopada – 1 grudnia 2013 roku w godz. od 10.00 do 18.00
w Arkadach Kubickiego w Zamku Królewskim w Warszawie (plac Zamkowy 4) odbędą się, organizowane już po raz dwudziesty drugi Targi Książki Historycznej przez Porozumienie Wydawców Książki Historycznej oraz Zamek Królewski w Warszawie.

Targi Książki Historycznej

Swoją ofertę zaprezentuje ponad dwustu pięćdziesięciu wystawców z całej Polski: wydawcy książek historycznych, wydawnictwa muzealne, wydawnictwa biblioteczne, instytucje kultury, producenci gier historycznych, Agencja Mienia Wojskowego. Pierwszy raz na Targi przyjadą wystawcy z Rosji, a po raz drugi gościć będziemy wydawców z Białorusi i Niemiec.
W ramach tegorocznych Targów odbędzie się:
•    IV Salon Książki Muzealnej
•    III Salon Bibliotek
•    II Salon Książki Białoruskiej
•    I Salon Historycznej Książki Rosyjskiej
Targom jak zawsze towarzyszyć będą liczne imprezy: spotkania autorskie, promocje książek, pokazy grup rekonstrukcyjnych, pokazy filmów historycznych, spacery historyczne.

Wstęp na Targi Książki Historyczne i wszystkie imprezy jest bezpłatny.
W programie XXII TKH między innymi:
•    spotkania ze znanymi historykami i autorami książek historycznych (m.in. prof. Halikiem Kochańskim;
prof. Henrykiem Samsonowiczem; Sławomirem Cenckiewiczem; Jaciem Komudą; Stanisławem Mikulskim)
•    panele dyskusyjne (np. Powstanie Styczniowe w oczach Białorusinów, Polaków i Rosjan)
•    spacery historyczne (prowadzenie: Sławomir Koper, Iwona Kienzler)
•    projekcje historycznych filmów fabularnych  (m.in. Wiosna 1941, 1920 Bitwa Warszawska, Anna Karenina)
•    pokazy grup rekonstrukcyjnych:

CHORĄGIEW RYCERSTWA ZIEMI ZAKROCZYMSKIEJ
– pokazy walk rycerzy z epoki bitwy pod Płowcami; turniej rzutu włócznią; turniej łuczniczy dla publiczności ; turniej rzutu toporem dla mężczyzn ; turniej rycerski; zakuwanie w dyby; prezentacja artylerii średniowiecznej; pokazy walk i uzbrojenia Prusów w walkach z Zakonem Krzyżackim; od Mieszka do Jagiełły, czyli opowieść, jak zmieniało się uzbrojenie rycerza od X do XV wieku; prezentacja artylerii średniowiecznej; machiny oblężnicze (taran, onager, trebusz); obozowisko rycerskie, namioty historyczne (saxon, prawdziwa jurta mongolska).

GRUPA REKONSTRUKCYJNO-FILMOWA BEMOWO
(pokaz umundurowania, broni i pojazdów z okresu II wojny światowej)

•    pokazy Warszawskiej Fiesty Modelarskiej
•    pokazy gier planszowych o tematyce historycznej i militarnej (m.in. Letnisko – Summer Resort, Fortgier.pl, Polskie Gry Planszowe)
•    gry i atrakcje dla najmłodszych
•    lekcje muzealne dla dzieci i młodzieży
•    stoisko Agencji Mienia Wojskowego, na którym będzie można kupić umundurowanie wraz
z oporządzeniem  wojskowym, m.in.  menażki, manierki, troki, pasy taktyczne, saperki, niezbędniki.
•    konkurs fotograficzny Historia Polski w fotografii,  organizowany przez agencję fotograficzną East News

Jak co roku targom towarzyszyć będzie ogłoszenie wyników konkursu o Nagrodę KLIO i wręczenie nagród na najlepszą książkę historyczną. Członkami jury są profesorowie: Tomasz Szarota, Jan Kieniewicz, Tomasz Kizwalter, Henryk Samsonowicz, Janusz Tazbir oraz redaktorzy: Marian Turski i Tomasz Łubieński. Wstępne wyniki konkursu o Nagrodę KLIO zostaną ogłoszone na konferencji prasowej Targów Książki Historycznej, która odbędzie się 25 listopada (poniedziałek) o godz. 12.00 w Arkadach Kubickiego. Ogłoszenie ostatecznych wyników i wręczenie nagród nastąpi podczas otwarcia XXII Targów Książki Historycznej 28 listopada 2013 roku o godzinie 12.00 w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie.

Zapraszamy do odwiedzenia Arkad Kubickiego podczas trwania Targów oraz do udziału w konferencji prasowej. Szczegółowy program imprez targowych zostanie przedstawiony w dodatku targowym do „Gazety Wyborczej”, który ukaże się 28 listopada 2013 r. oraz pod adresem www.pwkh.pl.

Ewa Cieślak
Komisarz Targów Książki Historycznej