Cykl wykładów "Miejsce przy królewskim stole"

zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3

Zapraszamy na cykl wykładów połączonych z degustacją potraw przygotowanych według historycznych receptur:

Miejsce przy królewskim stole

Arkady Kubickiego

godz. 17.00

gość specjalny cyklu: Agnieszka Kręglicka


Archiwum:

22 kwietnia 2018 r. – Od Neapolu do Warszawy, czyli podróż po renesansowej kuchni królowej Bony. Prowadzenie: Magdalena Tworzowska

Krewetki z brzoskwiniami, oliwa oraz grubo młotkowanym pieprzem, wg zaleceń mistrza ceremonii, Cristoforo di Messisbugo

Bulion z bażanta z pierożkami z bażancim mięsem i pieczonym pasternakiem, z uwagami XVI-wiecznego botanika Stefana Falimirza z Krakowa

Miętus gotowany w bulionie szafranowym, z kapusta? włoska?, rodzynkami i orzeszkami piniowymi

Pieczeń cielęca, podana z chrupiącym topinamburem, karczochami, koprem włoskim i tłuczonym, włoskim grochem

Nugat z orzechami pistacjowymi w cukrze i gruszkami duszonymi w czerwonym winie i miodzie


17 czerwca 2018 r. –  Jak nakarmić ambasadora? Dyplomacja i królewska kuchnia w XVI i XVII w. Prowadzenie: dr Anna Kalinowska

Chleb dla ambasadora, wg relacji ambasadora Jana Zawadzkiego z wizyty w Edynburgu podczas koronacji Karola I, 1633r.

Rosół po polsku, wg Compendium Ferculorum‘1682 Stanisława Czernieckiego

Ślimaki na przydatek, wg Kucharza Doskonałego‘1783 Wojciecha Wielądko

Bażant, codzinne puree z żółtego grochu i niecodzienna pieczona kasza tatarczana

Sorbet porzeczkowy, niczym na dworze sułtana

Blamanż/ blanc manger / biancomangiare


23 czerwca 2018 r., Muzeum Łazienki Królewskie (strefa leżakowania przy Nowej Oranżerii), godz. 18.0022.00
Biały piknik – wspólne piknikowanie w ogrodach Łazienek Królewskich


21 października 2018 r.

„Półmiski, talerze, wazy, sztućce srebrne i pozłacane, a wszystko w nowym guście cyframi królewskimi ozdobione”. Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta. Prowadzenie: Anna Saratowicz-Dudyńska


4 listopada 2018 r.

„A uczone obiady? Znasz to może imię…”. Obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo. Prowadzenie: Agnieszka Lichacz, Daniel Artymowski


25 listopada 2018 r.

Triumf przysmaków i alegorii. Wielkie teatrum stołu koronacyjnego Stanisława Augusta. Prowadzenie: dr Angela Sołtys, prof. dr hab. Jarosław Dumanowski


10 marca 2019 r.

Pierwszy salon II Rzeczypospolitej. Na bankietach w Zamku w okresie międzywojennym. Prowadzenie: Paweł Gutt

Fałszywa zupa z żółwia

Łosoś a la’ Armenonville

Pate z foie gras z karmelizowanym jabłkiem i Calvadosem

Kotlet jagnięcy z puree z zielonym groszkiem, krokietem ziemniaczanym i pieczarkami w maśle

Szparagi z jajem sous vide, w sosie muślinowym

Parfait Pompadour

Praliny czekoladowe


28 września 2019 r.

Wielkie bankiety na dworach renesansowych we Włoszech


Bilety w cenie 25 zł do nabycia w kasie zamkowej


Spotkania pod patronatem

Stowarzyszenia Europejskich Rezydencji Królewskich ARRE w ramach programu ECHY European Cultural Heritage Year 2018